#Makedonia Pt.1

Makedonie a proč zrovna tam? Zkuste se zamyslet a spočítat kolik lidí ve vašem okolí navštívilo tenhle stát. Tahle destinace určitě nebude idální místo pro všechny, ale své kouzlo má. Navíc pokud hledáte kam levně vyrazit, tak je to ideální volba. Nás Terezka ubytovala přes Airbnb do tohohle apartmánu. Filip byl jeden z nejlepších hostitelů jaké jsem zatím poznal. Ochotně nám se vším pomohl a poradil, za což mu velkej dík! Po příjezdu je dobrý vybrat si i nějaké ty denáry, protože né všude berou kartu či eura. Navíc si okamžitě připadnete mnohem bohatší, než doopravdy jste.

Náměstí Alexandra Velikého se tváří velmi historicky. Veškeré budovy vypadají jakoby zde stály stovky let, ačkoliv to tak vůbec není. Díky zemětřesení v 60 letech nezůstalo takřka nic původního. Pokud to ovšem nevíte, ničeho zvláštního si zřejmě nevšimnete. Nás zaujala především ta různorodost a vykrádačka památek z celého světa. Moderní skleněné budovy totiž střídá fake vítězný oblouk z Paříže, pateón z Říma, socha býka z Wall Street, atd.

Po ulicích si tady volně běhají označkovaní psíci bez domova. Jsou přátelští a vypadají spokojeně. Hned na nich poznáte, že jsou zde mnohem šťastnější, než kdyby byli zavření někde v kleci v útulku. Přesto nám bylo líto vidět zvíře takhle žít.

Čím více se vzdalujete od centra, tím více začnete vnímat odlišnosti ulic Skopje. Je tu sice bezpečno, ale atmosféra bývalé Jugoslávie, kde ještě nedávno probýhala občanská válka moc člověka neuklidní. Většina věcí je psaná v azbuce, takže si další ráno noviny prostě nepřečtete...